Értékes termékekkel a szupersztrádán - az innovációs potenciál hatékonyabb kihasználásának új eszközei

Nagy érdeklődés mellett került sor a szakmai ankét megrendezésére, 2010. április 20-án a Magyar Szabadalmi Hivatalban.

Dr. Bendzsel Miklós, a Hivatal elnöke bevezetőjében rövid bepillantást engedett a hazai innovációs- és szellemitulajdon-védelmi rendszer néhány fontos és aktuális kérdésébe, többek között tanulságos számadatokat sorakoztatott fel a kutatás-fejlesztésre fordított anyagi erőforrások, és az e tevékenység során keletkezett szabadalmi bejelentések száma közötti összefüggésről.

A rendezvény első részében előbb Posteinerné Toldi Márta elnökhelyettes adott globális áttekintést az európai és a nemzetközi szabadalmi rendszert érintő kihívásokról, rendszernek a technika fejlődéséhez való alkalmazkodásáról, a közelmúlt vitáiról és a közeljövő magyar és európai perspektíváiról, valamint beszámolt a Hivatal megújuló szerepköréről és új szolgáltatásainak tapasztalatairól.

Ezt követően Kürtös József főosztályvezető-helyettes azt a japán kezdeményezésre útjára indult kétoldalú megállapodás-rendszert − angol nevén Patent Prosecution Highway-t (PPH) - mutatta be, amelynek segítségével számos, piaci szempontból kiemelkedően jelentős országban (jelenleg Japánban, Ausztriában és Finnországban, de a későbbiekben várhatóan máshol is) jelentékenyen felgyorsítható az ott bejelentett magyar szabadalmak elbírálási folyamata. Látható volt, hogy nemzetközi szinten ezekből a bilaterális megállapodásokból már jelentékeny hálózat épült ki, s az is hogy az USA és Japán közötti „szupersztrádán” már igen nagy a forgalom, nagymértékben elősegítve, s egyben fel is gyorsítva a műszaki alkotások jogi oltalmát.

A tájékoztató második részében Káldos Péter közgazdasági elemző ismertette a szellemivagyon-értékelési módszereket és azok alkalmazási lehetőségeit, bemutatva a Hivatal e területen elért eredményeit, valamint a Magyar Tudományos Akadémiával 2009-ben elindított „pilot-projektet is. E módszer segítségével a közfinanszírozású kutatóhelyek és az innovatív vállalkozások pontosan felmérhetik egyes szellemi vagyonelemeik, illetve technológia- és szabadalomportfoliójuk értékét, jobban megalapozva ezzel a fontos piaci döntéseket.

A fentebb említett pilot-projekt egyik közreműködőjeként Dr. Rózsa Balázs, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet bázisán létrejött Femtonics Kft. képviselőjeszámolt be arról, hogy milyen hasznos volt a szabadalmi bejelentésük értékelése úttörő jelentőségű találmányaik megfelelő hatékonyságú hazai és nemzetközi oltalmazása szempontjából. Bemutatta az általuk − Rátai Dániel, az egyik legígéretesebb fiatal magyar feltaláló közreműködésével − kifejlesztett nagyműszert, amelynek segítségével térben és időben végigkövethetők az agyi működés egyes momentumai.

A szakmai ankéton elhangzott előadások prezentációi letölthetők.

Globális körkép, európai és nemzetközi védelmi pozicionálás lehetőségei (PDF 881 KB)
Posteinerné Toldi Márta műszaki elnökhelyettes, MSZH

PATENT PROSECUTION HIGHWAY ....avagy rámenjünk-e a szabadalmi szupersztrádára"? (PDF 702 KB)
Kürtös József főosztályvezető-helyettes, Szabadalmi Főosztály, MSZH

A szellemivagyon-értékelés módszerei, alkalmazási lehetőségei innovatív vállalatok számára (PDF 1 505 KB)
Káldos Péter Közgazdasági elemző, MSZH

2010/04/23